samen

Vandaag schreven we over de vraag: “Wat is de drive om voor je relatie te blijven kiezen?” We doken er beiden met goesting in en schreven een mooie brief aan elkaar. Het lezen en vragen bracht ons een laagje dieper. Jawel soms lijkt het wel of ons leven dreigt te verzanden, lusteloosheid loert om de hoek. Lef hebben is dan: die steeds kleiner wordende wereld doorbreken en erop uit trekken. Spreken en luisteren naar elkaar, het lijkt een evidentie maar het blijft een uitdaging om elkaar in eerlijkheid te ontmoeten. Hier zijn onze brieven aan elkaar:

Liefste Leen,

We droomden van een groot gezin, een warm nest, een plek waar mensen welkom zijn. We droomden van samen de wereld intrekken om mensen te helpen en onze aarde een beetje mooier te maken. Terugblikkend ben ik fier en tevreden, want het gezin is er en we hebben samen veraf en dichtbij veel mensen ontmoet. Zonder jou zou ik dat niet gekund of gedurfd hebben, eerlijk waar. Het is een stuk van onze identiteit geworden. Onze relatie bracht ons ver, maar die verre plekken en het samen onderweg zijn verrijkten ook onze relatie. Dat is zo wonderlijk en vervullend dat ik er graag nog lang mee wil doorgaan. De reis is nooit af en al is het soms moeilijk, er zijn steeds weer nieuwe perspectieven. Zo wordt ons grote gezin nu een grote familie met partners en kleinkinderen, voor wie we mama en papa, oma en opa mogen zijn. Er zijn voor hen en genieten van familiemomenten, wil ik absoluut samen met jou doen. Het warme nest weet je wel?

Erop uit trekken, naar mensen toe gaan. We doen het allebei in onze job en onze relatie is een soort basiskamp, waar we ’s avonds naar terugkeren om te rusten, energie op te doen, soms stoom af te laten of raad te vragen bij elkaar. We blijven ook samen als koppel mensen ontmoeten voor wie we van betekenis zijn, en zij voor ons. Ook dat mag nog lang doorgaan voor mijn part.

De fond van de zaak was en is echter dat je me na al die jaren nog altijd nieuwsgierig maakt. Het meisje met de mysterieuze glimlach, een beetje wild als ze danst: ze is er nog en blijft me aantrekken.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

Ik las het dit weekend nog: een mens is een relationeel wezen, zonder de ander kunnen we niet bestaan. Het is een evidentie, maar ook een levensvraag, waarop ieder mens wel zo zijn eigen antwoord probeert te vinden in zijn/haar leven.

Wij kwamen elkaar tegen en eerlijk is eerlijk, het klikte niet meteen tussen ons. Ik vond jou te belerend. Ik hou nu eenmaal niet van regeltjes en al helemaal niet van iemand die me zegt hoe het moet (daar botsten we nog geregeld op 🙂 Maar op de een of andere manier geraakten we toch aan de praat en er trilde een snaar. Ik vond in jou iemand die naar me luisterde en die iemand bleek dezelfde droom te hebben. We werden maatjes. Ik hield en hou nog steeds van je scherpe geest, de discussie, het schaven en schuren van gedachten en ideeën. De romantiek kwam wat later en moeizamer, ik was een harde noot om te kraken op dat vlak. Nu zoveel jaar later kan ik me niet voorstellen dat jij mijn partner niet zou zijn.

Doorheen de jaren hebben we al heel wat laagjes van elkaars ajuin afgepeld. Ik kan en durf me beter te laten zien (letterlijk en figuurlijk). Ik word door jou meer Leen en ik vind het fijn om vrouw te kunnen zijn voor je. Het samen wordt niet saai, integendeel het wordt warmer en rijker, kleurrijker, al is dat wel iets waaraan we moeten blijven werken. Ik ben nog steeds nieuwsgierig om die Jan nu écht te kennen. Het leven geeft ons uitdagingen en we zitten zeker niet altijd op een roze wolk. Het afgelopen jaar was bij momenten best pittig. Als de stress met ons op de loop gaat kan samenleven verdomd lastig zijn! Ik ben zo blij dat we bewust kiezen om op tijd en stond te herbronnen, zoals de afgelopen weken al stappend op de aloude pelgrimsweg van Granada naar Cordoba. Meestal zwijgend de kilometers vermalend voelde ik ballast verdwijnen en kwam ik weer bij Jan uit.

Waarom kies ik voor jou? Omdat jij genoeg geduld en liefde hebt om naar me op zoek te gaan. Omdat je kan lachen met mijn plannetjes, omdat je me uitdaagt, omdat jij een veilige plek voor me bent geworden. Ik hoop dat ik dat ook voor jou mag zijn. Ik hou van het onderweg zijn, ondanks de onvermijdelijke blutsen en de builen. Het is zoals in dat lied les bateaux : met de jaren wat verweerd, maar net daarin ligt de schoonheid. En ze blijven uitvaren. Dat intense, die beweging wil ik niet missen.

Liefs

Leen

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

2 gedachten over “samen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: