quote

“Door me voor jou te verbergen raak ik mezelf kwijt.”

Liefste Leen,

Mijn eerste reflex bij deze quote is: “Klopt dat wel?” Maar algauw denk ik aan een concreet voorbeeld en ja het is waar. Als ik me niet laat kennen aan jou eindigt dat in onvrede met mezelf. Zo was er deze week de afspraak om te gaan wandelen met goede vrienden, eindelijk ging het ervan komen. En toen moest jij plots toch werken en ging de wandeling niet door. Niet leuk en dat liet ik jou ook weten. Maar ik vertelde jou niet over mijn worsteling om de vrij gekomen tijd in te vullen, over mijn gevoel van eenzaamheid en ontevredenheid. Het voornemen om quality time te beleven met jou was weer eens mislukt. Dan maar me nuttig bezig houden? Dat lukte maar gedeeltelijk, ik deed wat klusjes maar zat toch veel te niksen. Dat vertelde ik jou allemaal niet en binnen de kortste keren voelde ik me ontevreden en boos. Wat ik ook niet uitsprak, maar ik liet het wel weten door extra zwijgzaam en afstandelijk te doen. Zelfs toen je vroeg: “Wat scheelt er toch? Waarom doe je zo?” bleef ik in mijn schulp en zei enkel dat ik moe was. “laten we maar gaan slapen, tomorrow is another day.”

Terugkijkend was ik niet enkel jou maar ook mezelf kwijt. Ik was niet de Jan die ik wil zijn. Ik voelde me afgesneden van mijn drive en mijn energie. Dit schrijven brengt me bij mijn schuldgevoel, maar er is ook mildheid. Struikelen en vallen mag, ik krabbel alweer overeind en jij helpt me daarbij. En die wandeling, die komt er heel binnenkort. Ik kijk ernaar uit.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

Na onze fijne wandelvakantie terug in de wereld, een reality check. Van rust en vrijheid naar voluit gas geven op alle vlakken. Werk, engagement, familie, vrienden… Ik vertelde je wel hoe dat me zo af en toe naar adem laat happen. Hoe hou ik hier alle bordjes draaiend? Maar wat ik je niet vertelde is hoe het nieuws van de dag, het klimaat, de oorlog me bij tijd en wijle de adem beneemt en me een verdwaasd en wanhopig gevoel geeft. Hoe moet het verder? Kan het kleine goede hier tegengewicht aan bieden? Twijfel sluipt rond in mijn gedachten… Ik kijk naar onze kinderen en kleinkinderen en denk soms: “Gaat de wereld écht om zeep? Welke toekomst is er voor hen?” Ik hoor Ewouds scherpe analyse en ik voel me hulpeloos falen. Ik weet “het” niet, terwijl ik denk “het” te moeten weten als mama. Dat vreet aan me en ik aarzel om die gedachten en gevoelens te delen met jou. Dit klinkt gek maar ik wil je beschermen, wetend dat ook jij soms worstelt met wanhoop. Moet ik er de mijne dan naast leggen? Het is als mist. Het vertroebelt alles.

Wat zag ik mezelf doen, de afgelopen week? Ongetwijfeld speelt de tijd van het jaar maar de dood was deze week alomtegenwoordig: mijn werk; de docu Dying to live; het boek Een kwestie van dood en leven; het overlijden van L. haar broer; de voorbereidingen van Walk With Kites. Verbonden met de dood is er de vraag “Wat is de zin? Wat maakt dat je wil leven?” Mijn woelige denken in combinatie met, ook niet toevallig, een gemeen virusje dat me een lekkende neus en een duf hoofd opleverde, zorgde voor eenzaamheid. Jij zat in een totaal andere realiteit van een “vrije” week. We liepen letterlijk langs elkaar heen en ik raakte meer en meer verstrikt in alles, zie ik nu. Ik was bezig om koortsachtig mijn bordjes in de lucht te houden, mijn rusteloze verdrietige gedachten onderdrukkend. Het lucht me op om het neer te schrijven. Mijn gevoelens zijn caleidoscopisch: onlust, verdriet, tristesse. Maar ik voel ook veerkrachtig, want ik ben in beweging. Ik weet dat deze vraag er niet zomaar is. We kozen ze samen. Het is een manier om de mist weg te blazen, of in ieder geval toch wat meer licht en lucht te brengen.

liefs

Leen

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: