supporteren

Lieve Jan,

Spontaan denk ik dat jij me al op vele vlakken draagt. In het dagdagelijkse huis-, tuin- en keukenleven voel ik soms ergernis als de dingen niet gebeuren zoals ik dat zou willen/doen. Zoals de afwas die geregeld tot de ochtend blijft staan… Waar ik misschien eerder tevreden zou moeten zijn met de taakverdeling die we hebben.

Jij bent voor mij belangrijk als rustig anker. Iemand waarbij ik mijn twijfels en zorgen kan uitspreken. Ik heb de neiging om een oestertje te worden als er veel speelt. Soms heb ik je dan nodig om het oestermesje te zijn. Concreet is dat tijd en aandacht hebben en af en toe eens aandringen. Ik weet wel dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is en die wil ik niet ontlopen, maar het helpt wel als je al eens met aandrang op de deur klopt.

Je kan me ook stimuleren om “naar buiten” te gaan. Ik ben van nature timide en aarzelend om naar nieuwe mensen toe te gaan. Soms helpt het om jou gewoon naast me te weten. Een receptie, een of ander feestje of event, ik heb er meestal weinig zin in, omdat ik niet zo goed ben in “small talk”. Ik ben wat sociaal onhandig zeg maar. Dat jij af en toe even checkt met een blik of een streeltje, kan dan het verschil maken.

Jij bent en blijft mijn beste maatje en dat is denk ik de kern van het supporteren. Iemand die me soms tot de orde roept, iemand waarmee ik kan fantaseren, iemand met wie ik kan sparren. Je helpt me door mee te denken, te counteren, te spiegelen. Niet dat ik dat altijd zo leuk vind. Soms reageer ik heftig en temperamentvol. Niet weglopen dan, maar erbij blijven. Zo draag je me, want achter het vuurwerk van de reactie zit altijd iets: angst, onzekerheid, blessure,passie… Als ik dat kan zien en erkennen, voelt het al wat helderder en beter want ik ben dan niet meer alleen.

Terug naar huis, tuin en keuken. De kus vanmorgen is tegelijk oproep en support voor me. Ik voel je en word gewaar dat ik je mis, zelf iets mis als ik die kus niet naar behoren beantwoord. Support is uiteindelijk liefdevolle aandacht voor de ander, die krijg ik meestal van jou. Ik neem me voor om wat meer te geven.

Liefs

Leen

Liefste Leen,

Het beeld van “les bateaux” komt me voor ogen. Schepen die uitvaren voor een lange zeereis, soms zij aan zij, soms wat verder van elkaar. Maar steeds verbonden, met oog voor elkaar, waarbij het onderweg zijn het belangrijkste is. Ish had het er gisteren ook over in Alleen Elvis blijft bestaan Prachtig gesprek! De weg, het onderweg zijn is het belangrijkste.

We schrijven en praten er geregeld over: wat te doen om goed onderweg te zijn, in beweging te blijven en naar de toekomst te kijken? En eerlijk, daarbij heb ik vaak meer jouw support nodig dan omgekeerd. Want met momenten vind ik dat het genoeg geweest is, wil ik ergens blijven dobberen. Maar dan por jij me aan, want jij wil vooruitgang. Tegelijk ben je enorm zoekende, zit je met veel vragen en worsteling. Bijvoorbeeld als jouw werk je confronteert met pijn, verdriet, verlies, onmacht. Dan zie je af en ik zie dat gebeuren. Wat kan ik doen? Stil aanwezig zijn, jou ruimte geven om te vertellen. Of ik breng ontspanning: “Kom we maken een wandelingetje in de buurt, de frisse lucht zal deugd doen!” zeg ik dan. Op die momenten voel ik me zorgend en betrokken, draag ik mijn steentje bij.

En dan is er het existentiële dat jou sterk bezighoudt: “Wat met de rest van mijn/ons leven? Hoe kan ik van betekenis zijn?” Ik supporter voor jou door klankbord te zijn. Aan te moedigen als je bijvoorbeeld een cursus wilt volgen. Maar ook door vragen te stellen: “Hoe zie je dat dan? Hoe gaat het je vooruit helpen?” Ik voel me gelukkig en sereen omdat ik dat kan zijn voor jou. En dankbaar omdat jij er op dezelfde manier voor mij bent. Maar dat is voer voor een volgende brief!

liefs

Jan

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: