Kerst komt naderbij: een seizoen vol hoop, vreugde en verwachtingen. Voor velen van ons is het helaas ook de tijd van het jaar waar onze verwachtingen botsen met de realiteit. Stress neemt het over en misverstanden loeren om de hoek, we worden kleine mopperaars. Nee! Er moet een manier zijn om dat scenario te omzeilen!
Communicatie is de sleutel. We staan zelden stil bij de dingen die we evident vinden en daar zit het misverstand. We namen de tijd om achterom te kijken en elkaar te vertellen hoe kerst in onze jeugd gevierd werd. Een korte reis dus naar onze feesttradities 🙂 Verhelderend!
Jen’s Tradities: Ik groeide niet op met veel familie in de buurt. Mijn vader zat in het leger en mijn moeder was lerares. We hadden een krap budget. Dat gezegd zijnde was september tot december altijd al mijn favoriete tijd van het jaar. Van het begin van het schooljaar tot mijn verjaardag, Halloween, de Sint, Kerst en nieuwjaar, het was altijd een periode van uitkijken naar de volgende geweldige gebeurtenis. Ik hield van de anticipatie en opwinding van wat komen ging als het herfstseizoen begon. Voor mij betekenden feestdagen traditie en de gezelligheid van onze kleine familie. Kerstochtend was altijd magisch met verrassingen en het comfort van thuis te zijn zonder drukte of de nood om ergens heen te gaan. Het was tijd om te ontspannen in ons huis en de buitenwereld even los te laten. De eerste keer dat ik deelnam aan een familiebijeenkomst met Nicks familie was voor mij een cultuurschok. Het was Kerstdag, en ik was gewend aan een formele maaltijd met chique eten op speciale schotels die we alleen voor de feestdagen gebruikten. Ik was geschokt door het aantal mensen, de gezellige sfeer, de papieren borden en het plastic servies.
Nick’s Tradities: Mijn uitgebreide familie bracht de feestdagen gedurende het grootste deel van mijn jeugd samen door. Het was een prachtige, glorieuze drukte van tantes, ooms en neven en nichten samen met mijn directe familie. (Oh het lawaai, lawaai, lawaai, lawaai!) En dan was kerstochtend meer ontspannen met alleen mijn directe familie thuis. De meeste jaren was ik zo opgewonden op kerstavond dat ik in het holst van de nacht wakker werd om de boomverlichting aan te steken en tot de ochtend naar de twinkeling van het klatergoud te kijken.
Toen Jen en ik een relatie begonnen, kwam het nooit bij me op dat zij gewend zou zijn aan andere feestdagen. Wie verwachtte een formeel diner met mooi porselein? Ik niet, maar zo is Jen opgegroeid. Voor mij is 6 december niet meer belangrijk. Jen was misschien wel de eerste volwassene die ik kende die van de Sint, Halloween en het hele herfstseizoen hield!
Onze eigen feestdagen tradities vinden waar we mee kunnen leven. In de loop der jaren hebben we verhalen gedeeld over onze jeugd en onze eigen tradities opgebouwd. Wij doen Halloween en de Sint en Nieuwjaar meer in Jen-stijl, met ingewikkeld gesneden pompoenen en een familiediner in de eetkamer op 1 januari. We doen Kerstmis meer in Nick-stijl, met veel lichtjes, versieringen en koekjes bakken. We maken er een prioriteit van om elkaars favoriete delen van de vakantietradities te eren en zo creëren we onze eigen unieke mix.
We hopen dat jullie nu allemaal hetzelfde zullen doen, welke tradities jullie twee ook van thuis uit hebben meegekregen. Maak van de liefde het beste geschenk dat je elkaar geeft.
met dank aan de couplespost

Verbonden en toch vrij leven met je partner.
Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?
Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!
Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.
Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.
Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.