resolutie

Miljoenen mensen maken nieuwjaarsvoornemens. Sommigen maken jaar na jaar dezelfde voornemens. Er zijn geen statistieken nodig om aan te tonen dat we er niet goed in zijn om ze na te komen. Zijn nieuwjaarsvoornemens clichés geworden? Of maken we de verkeerde voornemens, of de juiste maar om de verkeerde redenen?
Zijn nieuwjaarsvoornemens cliché? Cliché verwijst naar een uitdrukking die “te vaak is gebruikt om nog interessant of doordacht te zijn”. In 2021 maakten Chris en Michelle een “goede voornemens lijst” die zowel interessant als doordacht was.

Geef toe, de meeste nieuwjaarsresoluties zijn noch interessant, noch doordacht.
“Nieuwjaar” is een doorstart, een herstart, een herformulering… kortom ‘oude wijn in nieuwe zakken’. De kalender begint weer van voor af aan op 1 januari, heel die jaarwisseling is business as usual.

Maar het woord “Resolutie” verhoogt mijn bloeddruk. Het komt van het woord resoluut, gedefinieerd als “bewonderenswaardig doelgericht, vastberaden en onwrikbaar”. Hoewel het bewonderenswaardig is, lijkt “onwrikbaar” een recept voor mislukking. Helaas worden veel nieuwjaarsresoluties ingegeven door maatschappelijke druk over wat er moet veranderen en dat is meestal gedoemd om te mislukken!

Succesvolle voornemens zijn gebaseerd op jouw waarden en prioriteiten. Wat zijn jouw passies? Wat is het belangrijkst in jouw leven? Is het rust en kalmte? Bouw dan stille tijd in.
Intimiteit? Verbind je elke dag met je partner – emotioneel, fysiek, spiritueel.
Waardeer je vriendschap? Luister dan meer, praat minder, complimenteer anderen. Voornemens die gebaseerd zijn op waarden en prioriteiten betekenen niet dat je je doelstelling over meer lichaamsbeweging en gewichtsverlies moet opgeven, maar wel dat je het doet om je goed te voelen en gezond te zijn. Wat dacht je van

S.M.A.R.T. nieuwjaarsresoluties?

Specifiek – Resoluties gebaseerd op waarden en prioriteiten kunnen nog steeds specifiek zijn. Bijvoorbeeld, ik ga Tom elke dag vragen wat hij het meest van mij nodig heeft. En ik zal geduldig en kwetsbaar zijn en hem helpen een specifiek antwoord te formuleren. Ik heb Tom gevraagd het werk op het werk te laten.

Meetbaar – Beloof je een wekelijkse date aan je partner, zet het dan in jullie agenda’s . Begin een dankbaarheidsdagboek en laat de zon niet ondergaan zonder een dagelijkse aantekening – al is het maar één woord. Als jouw waarde financiële zekerheid is, plan dan een budget voor elke maand. Specifieker kan niet!

Aangenaam – Als naar de sportschool gaan een marteling is, kan wandelen met een vriend of luisteren naar een favoriete podcast tijdens het sporten het haalbaar maken. Als je een drukke dag hebt, neem dan de trap of sprint over de parkeerplaats en vink ‘beweging’ van je lijstje voor die dag. Goed is goed genoeg!

Relevant – Een voornemen formuleren op basis van je waarden en prioriteiten is belangrijk. Denk erover na. Maak samen als koppel een voornemen. Er gaat niets boven je soulmate die je aanmoedigt en een spiegel voorhoudt!

Tijdgebonden – Hou je tijdschema realistisch. Verdeel je voornemen in minidoelstellingen en vier de kleine successen. Het is belangrijk te onthouden dat succes bestaat uit volharding en niet uit perfectie!

Nog steeds twijfels over Nieuwjaarsresoluties? Je kan de resolutie schrappen, maar de nieuwjaarskus niet! Want zoals Harry zei: “Het is niet omdat het oudejaarsavond is. Ik kwam hier vanavond omdat wanneer je je realiseert dat je de rest van je leven met iemand wilt doorbrengen, je wilt dat de rest van je leven zo snel mogelijk begint.” (When Harry Met Sally) Begin het nieuwe jaar dus met een kus!

met dank aan thecouplespost

Foto door Edward Eyer op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: