concurrentie

Vormen jullie samen een hecht team of sluipt er af en toe toch wat concurrentie in het samenleven? Hoewel we er niet bewust aan denken dat we in concurrentie gaan met onze partner, kunnen onze individuele belangen soms uitgroeien tot concurrentie. Zelfs kleine dingen, zoals wie de vaatwasser moet uitruimen, kunnen een bron van irritatie worden. Als we met elkaar wedijveren om onze zin te krijgen, krijgen we uiteindelijk allebei minder en voelen we ons gekwetst of niet geliefd. Als ik “ik” prioriteit geef boven “wij”, botsen we. Beslissingen nemen gericht op “wij” in plaats van “ik” brengt eenheid én maakt ons beiden gelukkiger. Als we allebei wat controle opgeven om tot gezamenlijke beslissingen te komen, is het een win-win situatie.

Janine: Ken en ik hebben vaak een onuitgesproken competitie over hoe we onze tijd besteden. Ik ben een ‘lijstjes’ persoon. Ik hou ervan om dingen van mijn “To-Do” lijst af te strepen. Dit staat haaks op Ken’s behoefte aan rust en vrije tijd samen. Een keuze die ik regelmatig maak is om mijn to-do lijst opzij te schuiven om tijd voor Ken te maken. Ik besluit mijn werk af te krijgen terwijl Ken aan het werk is, zodat we samen kunnen gaan wandelen als hij thuiskomt.

Ken: Een manier waarop ik werk aan deze eenheid tussen ons is om “over mezelf heen te stappen” Mijn drang naar onafhankelijkheid zorgt geregeld voor verdeeldheid, want Janine wil graag dat ik help om dingen gedaan te krijgen. In plaats van TV te kijken en te negeren wat er met Janine aan de hand is, kan ik voorstellen om eten te koken of de afwas te doen. Ik bedoel… er is altijd wel iets anders wat ik liever zou doen, maar als ik op die manier “kies om lief te hebben” zegt dat soms meer dan woorden. Ik heb ook geleerd Janine uit te nodigen om mee te werken aan alledaagse projecten zoals bladeren harken of projectjes die ik graag doe zoals een reis plannen. Ook al betekent dit dat ik soms de controle moet opgeven of om hulp moet vragen, ik heb geleerd dat samen dingen doen leuker is.

Samenleven is geen wedstrijd. Hoewel we elk onze eigen persoonlijke agenda hebben, zijn we het gelukkigst als we “in hetzelfde team spelen” en ons richten op samenwerking en niet op concurrentie. We gaan beter om met stress als we dat samen doen. Als er een probleem is, zien we dat als iets om samen op te lossen. De moeilijkheden van mijn partner zijn mijn moeilijkheden, en zijn/haar overwinningen zijn mijn overwinningen.

Manieren om eenheid te verkiezen boven competitie: *Gebruik het woord “wij”: Als je “jij” op een negatieve manier zegt, beïnvloedt dat je hele houding. In plaats van te zeggen, “Je begrijpt me niet” zeg, “Ik denk dat we moeten proberen elkaar te begrijpen.” Door “wij” te zeggen verandert het hele gesprek. *Samenwerken: Zie conflicten als een kans om samen te werken. Maak tijd vrij om samen aan een probleem te werken, in plaats van het alleen te doen. *Zet in op je team: De voordelen van teamwork in een bedrijf gelden evenzeer in je relatie! Je genereert meer creativiteit, meer tevredenheid,een hogere efficiëntie, beter kwaliteit, Samen los je sneller problemen op, je leert van elkaar kortom wanneer je samen team vormt verstevigt dat je relatie en groeit vertrouwen en verbondenheid. Onze geliefde ons beste maatje, daar willen we allemaal naartoe toch?

dit is een bewerking van competion versus unity van thecouplespost

Foto door cottonbro studio op Pexels.com

Verbonden en toch vrij leven met je partner.Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleidersgeven• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geenverplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: