biosfeer

Terry Real

Relationships are our biospheres. We’re not above them; we’re in them. You can choose to pollute your biosphere by having a temper tantrum over here, but you’ll breathe in that pollution by your partner’s withdrawal, resentment, or lack of generosity over there. You and they are connected in an ecosystem.

Deze Quote van Terry Real inspireerde ons deze week, en dus schreven we onze brieven met de volgende vragen: “Wat beleef ik bij dit beeld en wat doe ik om onze biosfeer gezond te houden?”

Liefste Leen,

Ik ben dankbaar voor dit beeld, want ik ben vertrouwd met ecosystemen en plantengemeenschappen. Hoe ze zich in stand houden, hoe het evenwicht soms bruut verstoord wordt. De mechanismen in de natuur zijn fascinerend. Zo zijn bomen met elkaar verbonden via hun wortels en samenwerking met bodemschimmels, ze geven voedingsstoffen door maar ook alarmsignalen bij gevaar. De boodschap “bomen komen elkaar niet tegen” klopt dus niet.

Relatie is niet iets wat je kan bezitten, geen eigendom. Relatie is iets waar je middenin zit, opbouwt of afbreekt door actie en interactie. Deze gedachte brengt me bij “Liefde is een werkwoord” en bij de vraag “Hoe zit het tussen jou en mij, gisteren, vandaag, morgen? Hoe bouw ik aan ons verbond? Hoe ga ik om met kansen of bedreigingen voor wat we samen doen en dromen? Eerlijk gezegd ben ik daar laks in, ga ik te snel de droom opbergen. Met de flitsgedachte “Ach laat maar, het hoeft niet. Het gaat niet, so be it.” Want mettertijd komt er stof op dromen. Dan hou ik mijn sombere gedachten voor mezelf, deel ik mijn onzekerheid over de toekomst niet met jou. Dan por ik je niet aan als je zwijgend aan de tafel zit. Mijn verlangen om met jou te lachen en te spelen stop ik geregeld weg, inwendig zuchtend “Het zal niet voor vandaag zijn.”

Toch is er niet veel nodig om terug levendig en actief te worden in mijn samenleven met jou. In de natuur is er elke lente nieuw leven, dat zich voedt met wat afgestorven is. Daar wil ik me deze week aan optrekken en het delen met jou. We hadden samen gehoopt op een nieuw engagement, waar we energie en inspiratie uit zouden halen. Dat gaat jammer genoeg niet door. Ik voel me gefrustreerd en verdrietig. Wat nu? Welke impact zal dit op onze biosfeer hebben? Dan voel ik me kordaat worden. Ik wil in deze tegenslag een kans zien, want er komt tijd vrij. Ik neem me voor om die tijd niet in mijn eentje in te vullen met eigen vrijetijdsbesteding en engagementen. Ik wil ervoor kiezen om maar samen met jou ons ‘relatie-ecosysteem’ te voeden.

liefs

Leen

Lieve Jan,

Het beeld van biosfeer, doet me sterk denken aan de seizoenen: winter, lente, zomer, herfst, winter… Ik stel vast dat de eerste tekens van de lente, de sneeuwklokjes in onze tuin, me doen glimlachen. Ik weet dat de lente en de zomer eraan komen. Zo is het ook tussen ons, met bergen en dalen zeg ik dikwijls. Het beeld van de seizoenen spreekt me aan, ze volgen elkaar cyclisch op, altijd maar weer opnieuw. Beweging. Ik blik terug op ons leven samen en herken de seizoenen. Soms kan ik mijmeren en verlangen naar de jeugdige frisheid van ons jonge gezin, het avontuur en de onstuimigheid van toen. Tegelijkertijd zie ik ook de winterse perioden. Dat cyclische zien en beseffen dat elke lente en zomer toch ietsje meer kleur en zijn eigen warmte heeft, stemt me dankbaar. We hebben samen al wat cycli achter de rug en ik glimlach verheugd in het besef dat onstuimigheid en avontuur nog altijd aanwezig zijn.

En ja, bij die onstuimigheid, het avontuur en de dromen horen blutsen en builen. Ik heb op dit moment het gevoel , het idee op een kruispunt te staan. Een droom wordt opgeborgen, gaat niet door. Dat is balen, een winters, koud, dood gevoel. Maar ergens zitten de sneeuwklokjes, nu nog onder de grond… We hebben licht en warmte nodig en een zorgzame tuinier misschien ook wel.

Wat kan ik doen om onze biosfeer gezond te houden? Diversifiëren, denk ik nu. Misschien of zeker, focus ik me teveel op gekende wegen, routine. Dat voelt veilig maar gaat ook vervelen. Uit mijn comfortzone komen dus. Maar hoe?

Ik ben een beetje bang voor de toekomst, besef ik. Ik wil graag zon en warmte en speelsheid en ontspanning… Actie is dan: kiezen voor donderdag date dag, maar nu voor écht! Ik neem me voor om straks te plannen. Elke week een kleine actie. Ideeën nu: film, concert, tentoonstelling, vrienden, etentje, wandelen, gedichten voordragen… Ja al schrijvend krijg ik er zin in. Herbronnen samen met jou doen we zeker al schrijvend, een routine die nooit verveelt. Voor nu dinsdag, Valentijn, trek ik graag iets moois aan en maak ik tijd voor een “homemade candlelight diner”. Wat denk je? Kwestie van Valentijn te gebruiken om onze biosfeer te voeden 🙂

Liefs

Leen

Illustratie: Encounterblad, februari 2023

Verbonden en toch vrij leven met je partner.Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: