motivatie

Lijkt het er wel eens op dat je partner je niet waardeert? Mis jij soms de motivatie om je partner te laten zien dat je van hem of haar houdt?

Vaak zijn het dingen die we missen, zoals bevestiging, waardering en bewuste kleine gebaren van liefde. Het toeval wil dat dit dezelfde dingen zijn die we waarschijnlijk niet (meer) aan onze partner geven. Sommigen zeggen dat het moeilijk is om te geven als je “motivatietank” leeg is.

Het is moeilijk de beslissing te nemen je partner graag te zien, lief te hebben, als jij je niet geliefd of niet gewaardeerd voelt. Wat is je motivatie (onderliggende reden) om liefde te uiten of een liefdevol gebaar te stellen voor je partner?

Janine: Ik ben mijn hele leven al op zoek naar bevestiging. Ik wilde de goedkeuring van mijn ouders, dus deed ik wat ze me vroegen. Ik wilde de goedkeuring van mijn leraren, dus deed ik wat er op school werd verwacht en haalde goede cijfers. Op mijn werk haal ik deadlines en doe ik meer dan mijn deel, omdat ik de goedkeuring van mijn collega’s wil. Maar in ons huwelijk kan ik lui zijn. Ik heb Ken’s goedkeuring al “gewonnen”, dus ik laat vaak na om hem te laten zien of te zeggen dat ik hem waardeer. Ik ben niet erg bezig met het zoeken naar zijn goedkeuring.

Als ik besluit een lekkere maaltijd voor hem te maken, of als ik voor de zoveelste keer zijn kleren heb gewassen, gedroogd en gevouwen, en hij lijkt het niet te waarderen, ben ik nog minder geneigd (gemotiveerd) om “lief” te hebben.

Ken: Ik zou graag zeggen dat ik puur gemotiveerd ben door diepe liefde voor Janine. Maar ik zou liegen. Ik hou van haar… heel veel. Maar mijn acties zijn vaak gemotiveerd door egoïsme. Complimenten geven of dingen doen die zij wil doen zijn vaak al dan niet bewust bedoeld om haar stemming te verzachten of in de hoop op een avond waarop we kunnen vrijen.

Wat we hebben geleerd dankzij Encounter, is dat onze liefde niet moet afhangen van wat we hebben gedaan of gezegd (of NIET hebben gedaan of gezegd). We kunnen vertrouwen op elkaars liefde en acceptatie, zelfs als we ons niet geliefd “voelen” of als onze “motivatietank” op een bepaalde dag leeg is.

Het besluit nemen om lief te hebben. Hoe doen we dat? Hoe komen we uit de impasse? Hoe vinden we de motivatie om onze partner “lief te hebben” als we ons niet geliefd voelen?

Janine: Als ik de verantwoordelijkheid neem om ervoor te zorgen dat aan mijn eigen emotionele en fysieke behoeften wordt voldaan, ben ik een betere partner. Ik kan gemotiveerd worden door liefde en toewijding om aan Ken’s behoeften te voldoen zonder bijbedoelingen. Als ik me niet gemotiveerd voel om Ken wat liefde te geven, maar het besluit neem om hem een compliment of wat lichamelijke genegenheid te geven, krijg ik die liefde bijna altijd terug. Liefde brengt liefde voort.

Ken: Als ik merk dat ik hunker naar genegenheid, moet ik er misschien voor zorgen dat ik Janine’s motivatietank vol houd (voldoen aan haar behoeften) voordat ik beoordeel hoeveel ik krijg. Een 50/50 contractrelatie werkt lang niet zo goed als een 100/100 relatie. We zijn allebei 100% verantwoordelijk! Die gedachte helpt me om anders te kijken en te handelen. Een gemeend complimentje kost me niets: “Liefje, bedankt voor de geweldige maaltijd.” of “Ik vind je nieuwe kapsel leuk.” Janine voelt het onmiddellijk als dit uit mijn hart komt.

met dank aan thecouplespost

Verbonden en toch vrij leven met je partner.Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: