samennaarpasen

40 dagen samen naar Pasen…is een schrijfactie van Encounter Vlaanderen. Een manier om de lente, de hoop te vieren. Interesse? Je kan nog altijd aansluiten 🙂

We kozen de vraag van 11 maart, om weerom verrast te worden door ons verschillend zijn. Hoe anders de ander de vraag beantwoord is een rijkdom. Het bracht ons een andere kijk, een moment van ah…dat wist ik niet. Verhelderend om elkander te begrijpen, aan te voelen.

Werk staat niet los van onze relatie. Werken, bezig zijn, in ons handelen en/of ons denken dat vult onze dag.

Wat vertel ik over mijn werk? Wat zeg ik ? Wat zeg ik niet? (bv. hoe ik me gespannen voelde, te lusteloos, te moe om veel te doen, me bang voelde om te mislukken, dat ik kwaad was op die collega enz.) Wat beleef ik daarbij?

Hierbij onze brieven, laat ze inspirerend zijn.

Lieve Jan,

Het werk kleurt zeker mijn dag, dat is een feit. Meestal sta ik daar niet bij stil maar nu ik er naar kijk zie ik wel hoe het wel en wee op het werk mijn stemming kan sturen. Ben ik vrolijk en open of gesloten als een oester, teruggetrokken of balorig. Tja…

Jij bent wel dikwijls mij klankbord. Het Kitesteam is een klein team en het werk dat we doen kan bijzonder intens zijn. Communicatie, daar draait alles om. We zijn met zes sterke persoonlijkheden die “in the heat of the moment” al eens kunnen botsen. Stoom aflaten doe ik dan bij jou. Jij bekijkt het vanop een afstandje, met ratio én belangrijk, met een zorgzame liefdevolle blik naar mij toe. Wat niet wil zeggen dat je me niet confronteert of terecht wijst. Dat is meestal precies wat ik nodig heb, wat relativering en afstand. Soms heb ik gewoon nood om een intens verhaal te delen, dat maakt het minder zwaar om dragen. Soms heb ik gewoon alleen tijd en ruimte nodig. Meestal krijg ik die ook. Dat alles kan wel degelijk wegen op ons, omdat ik dan tijdelijk afwezig ben.

“Maar hoe zit het omgekeerd?” denk ik en het schaamrood stijgt me naar de wangen. Want dat was nu nét het struikelpunt afgelopen week. Jouw agenda is de laatste maand overvol en in plaats van begrip op te brengen en te luisteren, stortte ik me in verwijten en koel gedrag, waardoor onze weinige tijd samen bestond uit koele conversaties. Jij kwam daartegen in opstand en we botsten fel. Dat bracht me tot stilstand. De wijsheid, die we op het weekend meekrijgen: gevoelens zijn noch goed noch slecht, ze zijn er gewoon – jij kan beslissen wat je ermee doet, was vergeten. Stilstaan en keren was niet zo simpel voor mij. Ik worstelde met mijn gevoelens van boosheid en mijn groot gelijk loslaten ging moeizaam. Maar onze botsing klaarde wel de lucht. Ik ben er niet fier op maar wel opgelucht dat de lijn tussen ons weer werkt. Met vallen en opstaan, altijd weer opnieuw. Niets is verworven, dat is soms ontmoedigend maar is ook hoopvol. Het houdt een kans in zich, een nieuw begin in het vizier. Merci daarvoor, blij om elkanders compagnon de route te zijn.

Liefs

Liefste Leen,

In mijn, ons leven is werken een rode draad. Ik denk dat ik kan zeggen dat wij veel en graag werken. Altijd al gedaan, zowel professioneel als als vrijwilliger. Erg blij ben ik met de vaststelling dat mijn job me bevalt. Ik ben tevreden met mijn bescheiden carrière waar veel continuïteit in zit maar toch ook geregeld een wending. Zo ben ik sinds 2 jaar terug met concrete groepsprojecten bezig. Ik geniet van de realisaties en het enthousiasme van die groepen. Maar er is natuurlijk een keerzijde. Zo komt het werk soms op een hoop, met teveel geregel en avond- en weekendwerk. Moet kunnen, maar het is wel vermoeiend en een aanslag op onze gezamenlijke agenda. Daar zit ik wel mee. De droom van meer quality time samen komt in het gedrang. Het gekke is dat ik die bottleneck zelf organiseer, door slecht te plannen en geen nee te kunnen zeggen op nieuwe projecten. Omdat elk project ons Vlaanderen toch weer wat groener en socialer maakt. Maar ook: dat zorgt voor inkomsten. “Ik moet mijn loon terugverdienen,” die gedachte komt geregeld bij me op. Daar zit angst onder, dat ik misschien die job kan verliezen. Het is ongegrond maar het blijft wel door mijn hoofd spelen.

Op kantoor kom ik maar af en toe door al het thuis- en terreinwerk. Ik ben er vaak blij om, het is efficiënt en gemakkelijk. Het maakt echter dat ik me steeds minder thuis voel in dat kantoor en tussen de collega’s. De groep is ook wat groter geworden en de nieuwe mensen ken ik eigenlijk helemaal niet. Er zijn veel minder momenten voor overleg of een informele babbel, vergeleken bij vroeger. Ik merk ook dat ik afhaak voor een aantal nieuwe digitale systemen. Betrap mezelf erop dat ik het ingewikkeld of onnodig vind. Daarachter zitten gevoelens van weerstand -waarom nog veranderen op mijn leeftijd, maar ook de angst om niet meer mee te kunnen en niet meer mee te tellen. Dan ben jij voor mij een voorbeeld, je blijft dingen uitzoeken en uitproberen in die digitale wereld. Het stimuleert me om een tandje bij te steken. Zo daag je me uit en nodig je me uit om samen te werken, deze blog is er een voorbeeld van.

Liefs

Jan

Verbonden en toch vrij leven met je partner. Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie? Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel: Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven; Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op en die inzichten deel je met partner. Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: