4 ruiters

Relatie-onderzoeker John Gottman heeft vier negatieve gedragingen geïdentificeerd die hij ‘De vier ruiters van de Apocalyps’ noemt en die een ramp betekenen voor relaties. Als we eerlijk zijn, zijn dit valkuilen waarin we helaas zelf wel eens vallen.

Kritiek: een aanval op het karakter van je partner. Minachting: de ander respectloos behandelen, bespotten, belachelijk maken of uitschelden. Defensiviteit: excuses zoeken of de ander beschuldigen. Tegenhouden: zich terugtrekken uit een conflict en/of afkeuring overbrengen.

Ken: Als een “ik zie het glas halfleeg” soort persoon, is het gemakkelijk voor mij om kritisch te zijn over Janine. We zijn niet alleen van verschillend geslacht, maar hebben ook verschillende persoonlijkheden en verschillende manieren om dingen te doen. Als perfectionist heb ik de neiging kritiek te hebben op kleine dingen die Janine doet. Deze neiging tot kritiek is niet verdwenen, maar ik heb ondertussen wel geleerd ze in mezelf te herkennen en even een figuurlijke adempauze in te lassen. Ik heb maar al te vaak ondervonden hoe het Janine en onze relatie negatief beïnvloedt als ik zonder veel nadenken mijn flitsgedachten uitspreek. Het leven is gelukkiger voor ons beiden als ik kies voor een “houding van dankbaarheid” en me richt op Janine’s gaven en positieve kwaliteiten. Hulp aanbieden en Janine bedanken voor de dingen die ze doet, scheppen een positieve, liefdevolle sfeer in onze relatie.

Janine: In het begin van ons huwelijk “las” ik vaak dingen die Ken zei en nam ik aan dat hij me bekritiseerde. Hij maakte een onschuldige opmerking zoals “de ketchup is op” en ik vatte die persoonlijk op. Als ik in deze defensieve houding terechtkom, word ik nijdig en begin ik mijn daden te rechtvaardigen. Soms wijs ik erop hoe mijn gedrag het gevolg is van iets wat Ken heeft gedaan, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor mijn daden. Ondertussen heb ik ondervonden dat er twee dingen zijn die me kunnen helpen deze achterdocht en het bijhorende defensieve discours te overwinnen: 1. Ik heb, na vele jaren, geleerd dat wanneer Ken een opmerking maakt, hij gewoon een feit zegt of hardop denkt. Als ik nu een defensief gezicht trek, zal hij vaak verduidelijken en uitleggen dat zijn opmerking geen onderliggende boodschap had. Ik ben gaan begrijpen dat hij mij niet bekritiseert en mijn ego is niet meer zo kwetsbaar als vroeger 🙂

2. Als ik eerlijk ben tegen Ken over wat er op mijn mentale agenda staat, is er veel meer harmonie tussen ons. Ik hoef mezelf niet te verdedigen, omdat Ken weet wat er in me omgaat. Als ik een fout maak, heb ik geleerd me te verontschuldigen en verantwoordelijkheid te nemen. Als ik dit doe, reageert Ken vriendelijk en ondersteunend.

Tips om de “4 ruiters van de apocalyps” onschadelijk te maken

Kritiek >> “Gebruik ‘ik’-uitspraken”. Praat over gevoelens en druk positieve behoeften uit. Minachting >> “Waardering”. Maak van waardering een gewoonte, denk aan de positieve kwaliteiten van je partner. Toon jouw dankbaarheid voor positieve acties. Defensief >> “Neem verantwoordelijkheid”. Accepteer het perspectief van je partner, verontschuldig je en zeg sorry voor eventuele wandaden. Tegenwerking >> “Zelfzorg”. Druk op de pauzeknop, roep een time out in en doe iets kalmerends, iets ontspannends of zorg voor afleiding. Zo zorg je ervoor dat je later in een betere gemoedstoestand terug naar de situatie kan kijken.


Een soepelere rit

Ken en Janine: Gelukkig voor ons vonden we een manier om gezonder te communiceren toen we ongeveer 5 jaar geleden naar een weekend van Encounter Vlaanderen gingen. Daar beseften we dat goed communiceren met je partner een voortdurend “werk in uitvoering” is en dat dat oké is. Daarbij erkennen dat de vier ruiters bestaan en proactief kiezen voor verbindende communicatie en gedrag, is voor ons een enorme winst. Het maakt dat onze “relatie-rit” een stuk soepeler verloopt en daar zijn we blij om. We geloven dat dit zinvol en haalbaar is voor iedereen.

Zelfs de beste relaties kennen conflicten. Hoe we omgaan met deze conflicten kan het succes of falen van onze relatie voorspellen. Als we op een gezonde manier met problemen omgaan, hebben onze relaties een veel grotere kans van slagen.

met dank aan thecouplespost

Foto door Bozan Gu00fczel op Pexels.com

Verbonden en toch vrij leven met je partner. Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie? Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel: Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven; Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op en die inzichten deel je met partner. Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: