thuis

Jan: Iemand zei me ooit: ” Uw gezin is het allerbelangrijkste. Omdat je daarop kan terugvallen. Al wat je opbouwt in je werk en je carrière is goed, maar als het erop aankomt heb je daar weinig aan. Het blijft niet!” Die uitsprak schoot gisteren door mijn hoofd, toen onze kleinzoon (2,5) me opeiste om de tuin in te gaan. Heel kordaat nam hij het voortouw, eerst de kippen, dan de serre en de rest van de tuin, dan de schommel. Gemaakt van een oude autoband, ruim 30 jaar oud, ze hebben er allemaal in geschommeld. Het was fantastisch, hoe hij genoot met de ogen dicht en een brede smile op zijn gezicht. Met het volste vertrouwen in mij, zijn opa. Op de een of andere manier voelde ik wat hij voelde, een gevoel van vrijheid, zorgeloosheid, avontuurlijkheid ook want het ging best hoog. Dat halfuurtje met hem maakt me blij, dankbaar en gelukkig. Het bracht me terug bij al die schommelmomenten met kinderen en kleinkinderen. En met jou Leen, weet je nog de schommel in het park op onze trouwdag?

Als ik het samenvat, is thuis voor mij: samen spelen met mijn geliefden. Ongedwongen, gratis, zonder agenda of vastgelegd plan. En lieve Leen, wij zijn daar goed in. Geregeld lukt het ons om het thuisgevoel te ervaren met elkaar, ons gezin, onze dichte vrienden. Maar ik besef nu dat we het door de pandemie-periode precies een beetje verleerd zijn, die ‘thuis’ traditie. Gelukkig wordt ze door ons allemaal gedragen. “Wanneer gaan we nog eens…” klonk het onlangs. Ik hoop op een zonnige zomer!

Leen: Thuis, verandert wel zo in de loop van een mensenleven. Daar moest ik vorige week onwillekeurig aan denken toen ik met mijn broers en zussen rond de tafel zat om de zorg voor onze ouders te bespreken. Het was wat vreemd en onwennig, ongerust en met een vleugje schaamte stelden we samen vast: we zijn elkander als zus, als broer wat kwijtgeraakt. Maar ergens in ons is er de gezamenlijke thuis die we deelden in onze jeugd. Dat bracht ons nu samen, de liefde voor onze ouders. We besloten een rondje te doen om “thuis te komen” bij elkaar. Te vertellen over het wel en wee in ons leven. Dat lukte, schroomvol en aarzelend en ieder van ons op zijn/haar eigen manier. De kinderen die we ooit waren en de volwassen mensen die we nu zijn, dat alles schemerde door in ons spreken rond de tafel. Ik voelde me verdrietig en blij tegelijkertijd, maar ook hoopvol. Want het is er nog altijd. Als het nodig is kunnen we elkaar roepen en zijn we samen thuis, verbonden door onze geschiedenis samen, verbonden door die gezamenlijke thuis.

Het heeft me bezig gehouden deze week. Ik wilde erover vertellen, vertellen wat het met me doet, maar telkens ik het probeerde in woorden te vatten, bleef ik steken in feiten… Nu denk ik: het is oke, laat die gevoelens en gedachten maar zijn, ook al weet je niet zo goed wat je ermee aan moet, of wat het betekent. Be mindful.

Het hele gebeuren richtte mijn aandacht wel op dat woordje thuis en dan begin ik spontaan te filosoferen. Thuis zijn bij jezelf is een levenslange opdracht. Mezelf aanvaarden, graag zien, warm en liefdevol. Daar heb ik anderen bij nodig besef ik. Mijn broers, zussen, vrienden, kinderen en bovenal jij, Jan. Al die mensen heb ik nodig om thuis te kunnen komen bij mezelf en om op mijn beurt thuis te creëren voor hen, voor jou. In de waan van de dag vergeet ik dat wel eens. Sorry daarvoor. Thuis brengt me hier en nu bij jou en hoe dankbaar ik ben dat jij me zag staan, zoveel jaar terug. We leerden elkaar lief te hebben, nog steeds met vallen en opstaan. Maar ondertussen is er een zeker weten dat thuiskomen bij jou kan, mag, gewenst is. Thuis is warm, verbonden, veilig, een plek die we samen maken om de wereld in te gaan. Blij jou als huisgenoot te hebben.

Verbonden en toch vrij leven met je partner. Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie? Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel: Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven; Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op en die inzichten deel je met partner. Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Eén opmerking over 'thuis'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: