gelijk

John: “Gelijk hebben” is een gevoel dat ik onweerstaanbaar vind. Ik voel me vaak gedwongen om mijn “gelijk” over iets te halen, zelfs als een klein gewetensstemmetje me zegt dat die houding niet de beste keuze is voor Julie en onze relatie. Die zucht om mijn gelijk te halen kan opduiken bij kleine alledaagse dingen, zoals de beste route voor een lokale rit, of bij grotere dingen, zoals hoe je een moeilijke situatie met een familielid of vriend aanpakt. “Ik heb gelijk”, of het nu uitgesproken is of blijkt uit mijn gedrag, heeft door de jaren heen veel wrijving en onenigheid veroorzaakt in onze relatie.

Het probleem met mijn “gelijk hebben” als we het niet eens zijn, is dat het impliceert dat Julie het “fout” heeft, of dat ik een winnaar ben en zij een verliezer. Wil ik echt dat Julie ongelijk heeft, of erger nog, denkt dat ze een verliezer is? “Gelijk hebben” kan een tijdelijke muur van defensiviteit en pijn opwerpen, waardoor Julie’s gevoel van eigenwaarde wordt aangetast.

Julie: Ik moet toegeven dat dit iets is wat ook ik doe en waar ik aan moet werken. Deze week nog waren John en ik samen een maaltijd aan het bereiden en corrigeerde ik zachtjes enkele stappen die hij had gezet, omdat ik dacht dat mijn manier de “juiste” manier was. Dat frustreerde John en dat was te horen in zijn antwoord: “Wat heb ik deze keer verkeerd gedaan?” Ik realiseerde me dat ik me superieur opstelde. Ik deed een bewuste poging om zijn manier van doen te accepteren. Ik verzekerde hem dat hij niets verkeerds deed – het was gewoon niet de manier waarop ik het normaal gesproken doe. Ik herontdekte dat er meer dan één “juiste” manier is om onze eindbestemming te bereiken! Maar het kostte me wel moeite.

John: Dus, echt, hoe belangrijk is gelijk hebben? Uiteraard kan het cruciaal zijn als er een veiligheidsprobleem is, of een belangrijke relatie op het spel staat of zelfs een financiële ramp zou ontstaan bij een verkeerde stap. Maar laat ons eerlijk zijn, meestal zijn het de alledaagse, ik-heb-het-altijd-zo gedaan dingen die een probleem veroorzaken. Wat is belangrijker – gelijk hebben of in harmonie zijn in mijn relatie met Julie? Als ik daar even bij stilsta dan besef ik dat het veel belangrijker is om respect te tonen voor haar gedachten, gevoelens en daden.

Als ik ernaar streef onze relatie voorop te stellen en mijn “gelijk” opzij te zetten dan heb ik een pauzeknop nodig, eerst denken dan reageren. Een beetje nederigheid komt ook van pas! Bewustwording is de eerste stap, gevolgd door het aanvaarden van verantwoordelijkheid voor mijn daden en woorden. Wanneer de “ik heb gelijk”-drang opkomt, probeer ik eerst aan onze relatie te denken en me af te vragen of dit morgen nog wat uitmaakt – en ik handel dan uit liefde in plaats van uit egoïsme. Die beslissing om lief te hebben vereist werk en toewijding, maar ik ben blij te kunnen melden dat er vooruitgang wordt geboekt!

Julie: ik merk dat John er echt aan werkt om dit probleem in onze relatie op te lossen en ik waardeer zijn inspanningen. Ik probeer het ook, want ik besef dat “gelijk hebben” niet altijd goed is. Het is kwetsend en destructief, en het weerhoudt ons ervan om samen onze bestemming te bereiken. We kunnen er allemaal baat bij hebben om in de spiegel te kijken, een beetje zelfonderzoek te doen, te kiezen voor liefde op de eerste plaats, het “eigen gelijk” proberen los te laten.

met dank aan thecouplespost

Verbonden en toch vrij leven met je partner. Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie? Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel: Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven; Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op en die inzichten deel je met partner. Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: