Dare to love 4

Tijd is een schaars goed, in de drang om onze tijd goed te gebruiken, proppen we onze dagen vol. We leven in het ogenblik en zijn zo actief mogelijk. In al die drukte dreigen we soms onze relatie(s) te reduceren tot contacten in onze adreslijst met wie we af en toe iets leuks doen. Soms hollen we zodanig van het ene naar het andere dat we onze geliefden (tijdelijk) bij de contacten onderbrengen. Een valkuil waar we allemaal wel eens invallen.

De mens is een relationeel diertje en kan niet leven zonder tijd vrij te maken voor relatie. Mensen rond je hebben waarbij je kan thuiskomen, het is een schat om te koesteren. Het is een voortdurend geven en ontvangen van tijd en aandacht. Het vraagt toewijding, liefde en tijd om er te zijn, in goede en kwade dagen. Wijzelf, onze geliefden hebben meer nodig dan een oppervlakkig contact.

Wij hebben de lens eens op onszelf en onze tijd gezet. Dat was verhelderend en soms confronterend. Zoals zo dikwijls was het gesprek na het lezen van onze schrijfsel boeiend. Het maakte ons wakker en alert om bewuster te gaan kiezen voor…

We nodigen jullie uit om zelf eens bij “tijd” stil te staan.

Liefste Leen,

Eind april en begin mei hadden we het geluk enkele weken in Italië door te kunnen brengen, met vakantie en twee Europese Encounter bijeenkomsten. Het was een intense gelukkig makende tijd, vol verbondenheid tussen ons twee en andere mensen. Tijd voor loslaten en herbronnen ook, al wandelend van Lucca naar Siena. Het lied alles is lucht van Stef Bos schite me te binnen terwijl ik het schrijf: “Er is een tijd voor alles,” zingt hij. Wat heb ik veel gekregen en wat een gelukzak ben ik dat wij dat samen mogen beleven. Dankjewel, mijn liefste maatje!

Het was echt de pauzeknop indrukken, maar er is natuurlijk een keerzijde aan, om die drie weken vrijheid te krijgen moest ik schuiven met data in mijn werkagenda. Met als gevolg dat die propvol kwam te zitten, voor en na die zalige weken. Dan voel ik me als een circusartiest die wel tien ballen in de lucht moet houden. Er vallen er altijd bij mij. Dan vergeet ik een afspraak, haal een deadline niet, krijg het werk niet gedaan, maak stomweg een dubbele boeking. Het maakt me beschaamd, ik voel me schuldig, zie me uitgebreid verontschuldigen en zoeken naar een oplossing. Meestal lukt dat wel, maar het geeft me stress en knaagt aan mijn gevoel van eigenwaarde. Bang ben ik ook dat mijn gewoeker met tijd me in conflict brengt, en gaat leiden tot afwijzing en verlies van vriendschap of liefde. De flitsgedachte “Het gaat niet, ik ben verloren,” geeft me dan een gevoel van paniek.

Met het ouder worden voel ik precies een toenemende urgentie. De tijd die me rest wordt korter, ik wil nog altijd de wereld verbeteren. Dat lukt misschien op kleine schaal met alle projecten en kleine initiatieven waar ik en wij aan meewerken. Soms geloof ik dat het kan, die mooie wereld. Maar kijkend naar het globale plaatje zie ik zoveel wereldwijde problemen dat ik moedeloos word. Dan voel ik me moe en leeg, zoek verstrooiing voor de tv of verdoe mijn tijd in de sociale media. Dat geeft zelden voldoening en brengt geen ontspanning. Achteraf kijk ik dan streng naar mezelf wegens “verloren tijd”. Wat helpt is terugkeren naar het kleine geluk, zoals de dertig aspergeplanten die ik gisteren geplant heb in onze tuin! En natuurlijk is er ook het schrijven, praten, vrijen met jou.

liefs

Jan

Lieve Jan,

Het leven is druk en er zijn zoveel mogelijkheden, verlangens en to do’s… Soms tolt mijn hoofd ervan. Op dit moment voel ik me opgejaagd en sta ik “aan”, alert. Mijn gedachten gaan voortdurend van het ene naar het andere. Er is ook zoveel gebeurd de afgelopen week. Van de rust in Turijn naar de realiteit van thuis. Het lijkt wel alsof ik constant van het ene naar het andere hol!

Thuiskomen, de was en plas in combinatie met kleinkinderen opvangen. Ik verloor de controle: koekjes bakken, verkleedkleren zoeken, spelletjes spelen, schilderen, lezen, torens bouwen, koken… De wispelturigheid tierde welig en liet me wat ademloos achter. Ik had leuke gesprekjes met onze dochters maar voelde me niet helemaal aandachtig naar hen toe, zelf te rusteloos, dat liet me met een ontevreden gevoel achter.

Terug aan het werk zijn voelde goed! De batterijen terug opgeladen was, ben ik zelfverzekerd en efficiënt. Dat maakte me vrolijk en sociaal met de collega’s en warm en gevend bij mijn huisbezoeken. Dat alles gaf me veel voldoening.

Mijn vrijwilligerswerk nam ook behoorlijk wat mentale tijd. We starten met iets nieuws en dat is boeiend samenwerken. Ik voel me enthousiast en gedreven. Ik wil dat de dingen vooruit gaan! Ik wil het snel, mooi en goed en merk hoe perfectionistisch ik ben. Die kleur groen is niet groen genoeg, dat logo staat niet precies in het midden, de tekst moet aangepast, dat beeld moet sprekender en… Ik trap op mijn adem. Ik zit boordevol ideeën die me rusteloos maken en die jij en hoogstwaarschijnlijk ook anderen, vermoeiend vindt. 🙂

En dan was er gisteren het afscheid van Chris, zo onverwacht en snel gestorven. Hoe kan dat nu? We voelen ons verbijsterd en verweesd en toch is er ook dat stille weten: Chrisje is nu aan de overkant, ze is nog bij jou, bij jullie en ook een beetje bij ons. Dat laat de tijd stilstaan. De viering vol woord en muziek, vol mensen, vol van ontmoeting achteraf. Het maakte me stil, de rest van de dag. De dag die ik vulde met strijk en poets, in mezelf gekeerd, worstelend, denkend, verlangend. Het samen zingen tijdens de viering blijft me bij. Vooral dat ene lied. “Blijf bij mij en waak hier met mij, wakend en biddend, wakend en biddend.” Daar draait het toch om toch? Het samen zijn. Dan kijk ik uit naar onze kinderen die straks komen om samen te zijn. De tijd bewust stilzettend. En straks op het einde van deze dag leg ik hem graag samen met jou bij elkaar.

Liefs

Leen

Verbonden en toch vrij leven met je partner. Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie? Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie! Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel: Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders geven; Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op en die inzichten deel je met partner. Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: